Plakaten til musicalen om ildfluerne i Terezin fra 1943, som på Tjekkisk hed Broučci

ILDFLUER LYSTE

OP UNDER

2. VERDENSKRIG

I 1943 og 45 opførtes i koncentrationslejren Theresienstadt et teaterstykke. Det var skabt af indsatte, mange af dem kunstnere og lærere, og blev opført af lejrens børn. Stykket blev lavet på baggrund af et folkekært, tjekkisk eventyr af Jan Karafiát, "Broucci" (på dansk Ildfluer), som er en magisk fortælling om ildfluernes korte, men smukke og betydningsfulde liv. Arbejdet med forestillingen i kz-lejren var en velkommen flugt for børnene, mens de ventede på deres uvisse skæbne.

Jeg havde altid kendt Ildfluer som en bog, men den 16. august 2013 var første gang, jeg hørte om, at den blev opført som en musical, efter at have læst en artikel med titlen "Dancing Afraid" af Vera Meisels. Det var her, jeg lærte den tragiske og forfærdelige rolle, som Ildfluerne havde spillet i historien. Terezin koncentrationslejr var og er idag en time fra Prag, Tjekkiet. I dag er det et mindesmærke og museum, hvor offentligheden kan spore alle dets fangers liv. I Terezin blev jøder fra hele Europa, men hovedsagligt fra Tjekkoslovakiet, som det blev omtalt dengang, flyttet hertil for at afvente yderligere beslutninger fra nazisterne om deres skæbne. Selve lejren blev brugt som model og propagandasted til at skabe en facade for dem, der efterforskede nazisterne og deres behandling af jøderne. Terezin var en 'modellejr', der blev brugt til at overbevise verden om, at det jødiske 'problem' blev løst 'korrekt'. For at bevare en antydning af normalitet, især for børnene, opmuntrede flere fremtrædende voksne, som også var indkvarteret i lejren, hvoraf mange var kunstnere, forfattere og sceneskuespillere, kreativiteten til at komme igennem den tragiske situation, de befandt sig i. En sådan voksen var Friedl Dicker Brandeis. Hun underviste i kunst til børnene i Terezin, og de lavede ildfluetegninger for hende. Hun var med til at producere musicalen Fireflies, som jødiske børn i lejren i 1943 opførte, for lejren og dens indbyggere. Og børnene, som for det meste var tjekkiske, ville have kendt og elsket historien meget godt. Efter befrielsen af Terezin af Røde Kors blev der fundet en kuffert, der indeholdt over 4000 tegninger lavet af lejrens børn. Inden Dicker Brandeis selv blev sendt til en dødslejr og dræbt, begravede hun kufferten i håb om, at den en dag ville blive opdaget, og at børnenes billeder ville fortælle deres egen sandhed. Størstedelen af børnene, kunstnerne af billederne, blev selv dræbt i dødslejre efter at være blevet afsendt fra Terezin. Jeg bestilte bogen Fireflies in the Dark af Susan Goldman Rubin, en historie om Dicker Brandeis liv. Den ankom juni 2014.

Friedl Dicker-Brandeis

Tegnet af Eva Schulzová Født 20.07.1931. Transport 14.12.1941 Prag-Terezin Transport 18.12.1943 Terezin- Auschwitz. Omkom.

Broutchek er såret ved pæretræt. Tegnet af Marcela Becková, født 17.07.1932 Transport 02.07.1942 Prag-Terezin Transport 15.05.1944 Terezin-Auschwitz. Omkom

Tegnet af Hana Kalichová, født 17.11.1931. Transport 08.09.1942 Prag-Terezin. Transport 15.05.1944 Terezin-Auschwitz. Omkom.

Tegnet af Irena Karpelesová Født 30.12.1930 Transport 22.12.1942 Prag-Terezin Transport 23.10.1944 Terezin-Auschwitz. Omkom.

I 1943 arbejdede Friedl sammen med Vava Schonova og Kamila Rosenbaumov for at hjælpe børnene med at opføre ”Ildfluer” som musical med både sang og dans. Med Friedls hjælp lavede børnene deres egne kostumer. De brugte de farvede lagner og tøjstumper, som de fandt. Når man kigger på plakaten fra 1943, vil man få øje på nummer L 410. Det var nummeret på hjemmet for piger fra 8 - 16 år i Terezin. Det var også der Friedl boede, indtil hun blev sendt i døden i Auschwitz i 1944. På plakaten finder man også navnet Karel Svenk. Han hjalp med musikken. Sangene i forestillingen var kendte tjekkiske folkesange.

Vera Meisels var en jødisk pige, der ankom til Terezin den 23. december 1944, et par måneder efter Friedl var sendt til Auschwitz i oktober måned. Vera blev valgt til at spille en rolle som mariehøne. Hun fandt senere ud af, at hun havde overtaget rollen efter en pige, som var blevet sendt til Auschwitz sammen med Friedl. ”Ildfluer” skulle opføres den 20. marts 1945, og Vera fortæller: ”Jeg havde sommerfugle i maven og en underlig uvirkelig, drømmende fornemmelse i dagene op til opførelsen af musicalen.” I 1945 optrådte de i en stor teatersal udenfor lejren. Børn og voksne strømmede til for at se skuespillet. I en time eller to lykkedes det dem at glemme hvor de var.

The attic theatre in 1943

Vera´s sketch of the set

Performance Hall, 1944

The attic theatre in latter days

Efter at have læst artiklen "Dancing Afraid" forblev en særlig erindring af Vera Meisels hos mig. Hun fortalte om sin egen deltagelse som barn i musicalen på Terezin, og hvor fornøjelig og entusiastisk oplevelsen var. Men da lyset blev tændt efter forestillingen, blev hendes glæde vendt til terror, da hun så de nazistiske officerer sidde på forreste række. SS-symbolerne, der skinnede på deres hatte, erstattede den magi, forestillingen havde fremkaldt, og indvarslede en realitet af de rygter, Vera havde hørt. Dette var slutningen på deres liv, huskede hun, at hun tænkte. Og det var det for mange. Berørt af historien om den rolle Ildfluer har spillet i Terezin, vidste jeg, at den skulle føjes til min bog.

Fotografi fra opførelsen af ”Ildfluer” i Osek, Tjekoslovakia i 1946, instrueret af Dr. Josef Klačer. På billedet kan man se Jana Urbanova i midten, med hovedet bøjet, og hendes far Dr. Josef Klacer. Jana er født 10.11.1937. Hun blev transporteret 11.02.1945 Prag - Terezin sammen med sin far. Men i Terezin blev de separeret fra hinanden. Jana havde en rolle i opførelsen af ”Ildfluer” fra 1945. De overlevede begge to Terezin. Moderen var ikke med, da hun var kristen og flygtede med Jana´s lillebror Ivan. Jana fortæller, at kostumerne og scenen i 1946 var næsten det samme, som det havde været i Terezin. En sød lille anekdote: Jana fortalte at det var hendes lillebror Ivan som stod ved siden af hende. Jana sagde til Ivan at de skulle kigge ned ellers vil de blive blændet af blitzen.