Illustration af Kaj Damien Nielsen

Terezins The Fireflies

Den Musikdramatiske forestilling Terezíns The Fireflies opførtes for første gang i Danmark på Hadbjerg skole i 2015. Det er et teaterstykke, der bærer på et helt unikt stykke verdenshistorie.

Den 28. juni 2014 læste jeg en artikel om professor Lauren Mc Connell som fortalte, hvordan hun ledte efter overlevende fra Terezin, der havde deltaget i musicalens forestillinger. Gennem interviews med dem og deres minder samlede hun musicalen i en version, der lå så tæt op ad originalen som muligt. Samtidig tilføjede hun historien om dens tid i Terezin. Jeg vidste, at jeg måtte komme i kontakt med Lauren Mc Connell for at se, om det ville være muligt at få tilladelse til at bruge manuskriptet og opføre musicalen i Danmark.

Scene fra musicalen "Terezin The fireflies" opført på Hadbjerg skole 2015.

Tirsdag den 1. juli 2014 skrev jeg til Lauren Mc Connell. Lørdag den 5. juli svarede Lauren mig og var meget interesseret i, at få musicalen opført i Danmark. Jeg endte med at have en ny ildflueven. Samme dag fik jeg et dejligt brev fra Vera Meisels, der boede i Israel. Lauren havde brugt Vera som fortæller i hendes forestilling i Michigan, USA. Så Lauren havde sat Vera i kontakt med mig. Det var et meget specielt øjeblik at have et link til en ildflue, der virkelig havde optrådt i Terezin og var en overlevende. Det var ekstremt bevægende at få den kontakt. Det gjorde historien levende for mig.

Den selvsamme weekend, jeg kontaktede Lauren Mc Connell, blev Elisabeth Clark bedt om at lave en musical på engelsk på hendes skole i Hadbjerg, hvor hun er lærer. Hun indså hurtigt, at i foråret 2015 ville der være fejringer for anden verdenskrigs afslutning 70 år forinden. Hun følte straks, at det skulle være en forestilling af denne musical, hvis Lauren ville samtykke, og hvis Hadbjerg Skole ville samtykke.

Lauren Mc Connell skrev, at mange danske jøder var blevet sendt til Terezin. Hun spurgte om jeg vidste om der var nogen overlevende, så den 24. juli 2014, startede jeg min søgning efter overlevende.

Der var omkring 500 danske jøder, som blev sendt til Terezin. De fleste af dem kom hjem igen med De Hvide Busser, der hentede dem ud af ghettoen i Terezin den 15 april 1945. De blev kørt til Sverige, der ikke var med i krigen. Da krigen sluttede kort tid efter, kom de atter hjem til Danmark.

19. august 2014 fik Elisabeth grønt lys fra Hadbjerg skole til at opføre musicalen i foråret 2015. Lauren sagde, at hun ville rejse til Danmark for at hjælpe med produktionen.

Samme dag kontaktede jeg Birgit Fischerman, en dansk overlevende af Terezin. Hun fortalte mig, at der var omkring 35 overlevende i Danmark. Hun ville være sammen med dem i september og ville spørge, om nogen huskede ''Ildfluer''.

2. september 2014 satte Birgit Fischerman mig i kontakt med Salle Fischerman. Han var blevet sendt til Terezin fra Danmark som en ung jødisk dreng. Jeg ringede til ham. Han kunne huske Ildfluer. Han sagde, at han kunne huske en melodi fra musicalen, men kunne ikke erindre den i det øjeblik. Han havde også været lystekniker på forestillingen. Han fortalte mig om to ildfluedukker, som en tjekkisk pige havde givet ham i Terezin. Han fortalte, at han havde givet dukkerne til et museum i København. Jeg skrev i min dagbog: “Dem skal jeg se”.

På et senere tidspunkt, da jeg mødte Salle for første gang, nynnede han så melodien for mig, som han ikke kunne huske, da vi talte sammen i telefonen. Jeg genkendte den som '' Glow little Glow worm, glimmer glimmer'' som havde været et hit med The Mills Brothers, så jeg troede, det var en fejltagelse. Men senere googlede jeg det, og det var en tysk sang fra omkring 1902! Det var en populær sang. Så det kunne nemt have været en melodi, de ville have taget med i Terezin musicalen. Jeg nævnte for Lauren Mc Connell, at det måske skulle medtages i musicalen til ære for Salle. Men det var for sent at tage med i Hadbjerg produktionen. Forhåbentlig kan det gøres i en fremtidig dansk forestilling. 

Karla mødes med Salle Fischermann på Nationalmuseet 25. august 2016

Dr. Lauren McConnell

Dr. Lauren McConnell. Har genskabt musicalen "The fireflies"

Under sin periode på Mandel Center forskede Dr. McConnell i The Fireflies, et skuespil med musik produceret i Terezín-lejrens ghetto under Anden Verdenskrig. Ved hjælp af vidneudsagn og arkivbeviser skrev hun en ny version af The Fireflies, der inkorporerer historien om Terezín-produktionen og ærer dem, der er involveret i den. Hendes mål var at skabe et teaterstykke, der opføres af nutidens børn, som vil lære om Holocaust i processen med at øve og opføre det. Hun er også ved at skrive en bog, der fokuserer på livet for de tre kvinder, der samarbejdede om Ildfluerne i Terezín: skuespillerinde/instruktør Vlasta Schönová (senere Nava Shean), danser/koreograf Kamila Rosenbaumová og kunstner Friedl Dicker-Brandeis, der koordinerede kostumer og kulisser.

Præsentation lavet til undervisning eleverne på Hadbjerg skole om baggrunden for "The fireflies musical"

Pia Rosenbaum

Pia Rosenbaum. Fortælleren i Terezin The Fireflies musicalen 2015

At blive forfulgt, fordi man tilhører en religion, som en gal mand, havde set som sit projekt at eliminere. At en gal mands værk forårsagede 6 millioner jøders undergang. Og at det dog ikke lykkedes helt at udrydde mennesker med anderledes tro. Det er tanker, jeg indimellem beskæftiger mig med. Som barn af en far, der med egne øjne oplevede den tid, hvor jøder blev forfulgt, sendt i koncentrationslejre, hvoraf nogle mirakuløst overlevede, andre ikke. Andre igen flygtede. Min far flygtede og blev reddet. Det er hans historie, hans fortælling, tanker og livssyn, der har præget hele min opvækst. Det er hans historie, jeg vil bringe med til ”Terezin and the Fireflies”. Det er vigtigt, at vi igen og igen fortæller de historier fra den mest gruopvækkende periode i europæisk historie. Og at opføre en musikforestilling, med børn, for børn og voksne med alle de kunstneriske kvaliteter, som folkene bag projektet sætter som deres højeste ambition, glæder jeg mig til at være en del af.
Pia 18.04. 2015

Musikteaterstykket ”Terezins The Fireflies” opføres på Hadbjerg skole

Hadbjerg skole opførte ”Terezins The Fireflies” for første gang i Danmark den 23 april 2015, 70 året efter portene til frihed blev åbnet i Terezin.

Skolen og de lokale foreninger i Hadbjerg, Ødum og Selling gik i samarbejde om projektet med Elisabeth Clark som tovholder.

Irene Elisabeth Clark

Eleverne har længe arbejdet på forestillingen om ildfluerne. Pressefoto stiften

Cirka 100 elever fra 5. og 6. klasse var med i forstillingen.

Elever fra Hadbjerg skole der gennemfører forestillingen "The Fireflies". Læs mere om opsætningen her

Ved Premieren var der en tale fra forsvarsministeren Nicolai Wammen. Foruden ham deltog den tjekkiske ambassadør Jiri Brodsky og hustruen Hana Brodská, Public Diplomacy Officer på den amerikanske ambassade Emily Ronek samt Finn Prang Andersen, som var konsul på den tyske ambassade.

Ved premieren deltog også flere personer, som selv oplevede krigens grusomheder. Det var blandt andet formand for Theresienstadt-foreningen Birgit Fischermann, som selv sad i kz-lejr i Theresienstadt.

Birgit Fischermann sad i kz-lejren Theresienstadt fra hun var fem til syv år. Foto: Jesper Voldgaard

På første række i hallen sad formand for Theresienstadt-foreningen Birgit Fischermann fra København.

Hun sad i kz-lejren Theresienstadt fra hun var fem til hun var syv år, men hun så ikke forestillingen i 1945. Hun sagde efter forstillingen i 2015: »Jeg blev især rørt over afslutningen på forestillingen, da lyset i hallen blev slukket, og børnene gik gennem den fyldte hal med hver sit lys i hånden, og udenfor blev der sendt kinesiske lygter op for at mindes alle dem, der mistede livet i krigen,«.

Til forestillingen den 5. maj ankom der 18-20 mennesker fra Theresienstadt-foreningen i København. De var inviteret som æresgæster og ankom selvfølgelig i en hvid bus.

Forsvarsminister Nicolai Wammen hilser på Birgit Fischermann der sad i kz-lejren Theresienstadt

Blandt gæsterne var der ligeledes den tjekkiske kvinde Jana Urbanova, som var blandt de overlevende fra Theresienstadt, hvor hun selv var med i det stykke der oprindeligt blev opført.

Jiří Brodský, Tjekkiets ambassadør i Danmark 2015, Jana Urbanova, overlevende fra Terezin og ambassadørens kone Hana Brodská.

Jiří Brodský, Tjekkiets ambassadør tale til "Terezin´s the fireflies" premiere

Mr Minister, Mr Mayor, ladies and gentlemen,

Thank you very much for your invitation. I am both proud and touched to represent the Czech Republic here tonight and I wish to express my gratitude to Karla Alexandra Nielsen for her translation of the Fireflies, to Professor Lauren McConnel for reconstructing the libretto, to Mr. José-Luis Maúrtua for the music part, to Director Kofod, to the pianist Ms Nørgaard, to the sensational Danish actor Pia Rosenbaum, to Favrskov municipality and other sponsors who made it possible, and my special thanks to Elisabeth Clark and the Hadbjerg Skole pupils.

It is almost 140 years since Jan Karafiát wrote the book about the little fireflies. Since then, it has been published in Czech almost hundred times and has become one of the most popular and much loved Czech children’s book. Jan Karafiát was a protestant priest, who gained education in Vienna, Berlin, Bonn, and Cologne, where he worked as a tutor. He wrote the Fireflies when he was 28 years old, inspired by his stay in German Elberfeld (which is Wuppertal today).

Through that story Karafiát tells children about birth, love, faith in God and also death. There is hardly any other children’s book reminding us, adults, of elementary constants in life, and mediating them to children in such understandable way. The book reminds us of the importance of traditional family, of the depth and power of love of parents for their children. It reminds us of respect and caring for others. It reminds of how we should relate to one and other and to nature, in order for our journey through life not to be slippery.

Karafiát died in 1929. He did not live to see the horrors of the Second World War and the immense human suffering that occurred, and is still felt, in the walls of the Terezín concentration camp. His work, however, helped the children in Terezín not to lose hope and the belief in God watching over them.

I appreciate that this performance takes place in honour of the children of Terezín and I am very pleased that some of them are present here. I am pleased that Ms Jana Urbanová, who was in Terezín seventy years ago and performed in the Fireflies, came from the Czech Republic to be with us tonight. “Paní Urbanová, dovolte, abych Vám srdečně poděkoval za to, že jste vážila dlouhou cestu, abyste tu dnes mohla být s námi. Vypadáte tak mladistvě, že byste tu Berušku mohla klidně hrát i dnes.” Many thanks also to other two Czech women, who were involved in choreography and voice coaching, and will act in tonight’s performance.

Let me conclude by expressing a warm invitation for all 128 children, who are going to perform tonight, to visit the Czech Republic, to visit Jimramov, where Jan Karafiát was born, and also Eastern Moravia where he lived for 20 years and where you can walk through a 14 km long nature trail devoted to him.

Thank you for your attention. I am looking forward to your performance and will give further support to promotion of the Danish version of the book.

Høst Hallen, Hadbjerg, 23 April 2015

Alle deltagere fra opførelsen af Terezin The Fireflies på Hadbjerg skole 2015

Oplev Ildfluer i virkeligheden af Radim Schreiber

Plakaten til musicalen om ildfluerne i Terezin fra 1943, som på Tjekkisk hed Broučci

Terezin the fireflies

Vil du gerne gennemføre musicalen på din skole eller andet sted, så kontakt os for at modtage musical pakke der indeholder manuskript, musik og bøger